Αναβάθμιση BIOS σε linux single boot PC (με .exe αρχείο)

Προτού ξεκινήσετε να διαβάζετε αυτόν τον οδηγό θέλω να τονίσω τα κάτωθι.
Η αναβάθμιση BIOS είναι μία διαδικασία που θέλει μεγάλη προσοχή. Αν κάτι πάει στραβά υπάρχει μεγάλη περίπτωση να καταστήσετε τον υπολογιστή/laptop σας άχρηστο.
Γι’ αυτό το λόγο προτείνεται μόνο αν υπάρχει πραγματική ανάγκη, δηλαδή αν με την αναβάθμιση του BIOS επιδιορθώνεται κάποιο bug, κάποια δυσλειτουργία κτλπ.
Αν όλα λειτουργούν σωστά, δεν υπάρχει και λόγος αναβάθμισης BIOS.
Φυσικά, δεν παίρνω καμία ευθύνη αν συμβεί κάτι στο λάπτοπ/PC σας. Αν προχωρήσετε σε αναβάθμιση ΒΙΟS χρησιμοποιώντας τον κάτωθι οδηγό, το κάνετε με δική σας ευθύνη.

Και αφού τελειώσαμε με το spoiler alert, ξεκινάμε τον οδηγό.

Για να δούμε ποια ειναι η τωρινή έκδοση BIOS που έχουμε, τρέχουμε σε τερματικό:

sudo dmidecode -s bios-version

Τι χρειαζόμαστε:
1) Εγκατάσταση τα windows 32 bit σε VB. (αλλιώς αν υπάρχουν σε άλλο PC). Τονίζω το 32bit.
2) Ένα στικάκι με τουλάχιστον 1gb χώρο.
3) To σωστό αρχείο αναβάθμισης του BIOS μας το οποίο το βρίσκουμε από την σελίδα του κατασκευαστή.
4) Ένα συγκεκριμένο dll αρχείο που χωρίς αυτό δεν γίνεται δουλειά (το oledlg.dll).
5) Ένα κενό CD.

Κεφάλαιο Πρώτο. Windows Rescue Disk
Χρειαζόμαστε ένα Windows Rescue Disk 32 bit. Αν το έχετε, περάστε απευθείας στο 2ο κεφάλαιο.
Για να μην έχουμε ανάγκη κανέναν, μπορoύμε να φτιάξουμε ένα windows rescue disk εγκαθιστώντας τα windows μέσω Virtual Box στο laptop μας. Έχω ετοιμάσει αναλυτικό οδηγό εδώ για την εγκατάσταση και χρήση του VB:

https://madvinegar.wordpress.com/2015/08/20/virtualbox-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%81%CF%8D%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7/

Μπορείτε εύκολα να βρείτε το iso των win7 32bit αν googlάρετε. Πχ εδώ: http://technetwindows.blogspot.gr/2012/10/windows-7-iso-download-free.html
Μας δίνει περιθώριο ενεργοποίησης 30 ημερών. Μια χαρά είμαστε, μιας και εμείς θα χρειαστούμε τα windows μόνο για 5 λεπτά. 😛
Αλλιώς ζητάμε από ένα φίλο με windows 32bit να μας φτιάξει ένα. (Τονίζω το 32bit επειδή στο 64bit λείπουν κάποιες συγκεκριμένες βιβλιοθήκες που δεν θα μας επιτρέψουν να τρέξουμε το αρχείο της αναβάθμισης – μιλάω εκ πείρας και μετά από άχρηστα καμένα CD).
Μπαίνουμε στα windows και στην έναρξη > run πληκτρολογούμε “recdisc” (χωρίς τα “) και πατάμε .
Θα ανοίξει το πρόγραμμα δημιουργίας του rescue disc. Θα βάλουμε ένα κενό CD στο PC μας και θα πατήσουμε next. Θα περιμένουμε να τελειώσει την δημιουργία και εγγραφή. Μόλις τελειώσει και μας ειδοποιήσει ότι όλα είναι οκ, κλείνουμε το παράθυρο.

Κεφάλαιο Δεύτερο. Bootable USB
Παραμένουμε ακόμα σε περιβάλλον windows. Τοποθετούμε το στικάκι μας στο PC. To φορμάρουμε σε Fat32. Αντιγράφουμε όλα τα αρχεία από το Rescue Disk που δημιουργήσαμε στο 1o κεφάλαιο μέσα στο στικάκι. Είναι δύο φάκελοι (boot, sources) και ένα αρχείο (bootmgr).
Τώρα πρέπει να κάνουμε το στικάκι bootable. Πάμε πάλι έναρξη > run και πληκτρολογούμε “cmd” (χωρίς τα “). Δεν πατάμε αλλά από τη λίστα προγραμμάτων που θα μας εμφανίσει το “cmd” κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε «εκτέλεση ως διαχειριστής» και πατάμε . Ανοίγει το command prompt.

Ξεκινάμε να γράφουμε τις κάτωθι εντολές μετά από την κάθε εντολή πατάμε :

diskpart

(θα αλλάξει το prompt σε Diskpart>)

list disk

(Θα μας δείξει τη λίστα με τους δισκους του υπολογιστή. Βρίσκουμε το στικάκι μας το οποίο θα το καταλάβουμε από το μέγεθος. Ας υποθέσουμε ότι είναι ο δίσκος 2. – Προσοχή μη διαλέξετε λάθος δίσκο.)

select disk 2

(Μας βγάζει μήνυμα ότι επιλέχθηκε ο δίσκος 2).

list partition

(Θα μας δείξει λίστα με τα partitions που έχει το στικάκι. Λογικά θα έχει μόνο ένα αφού το φορμάραμε πριν λίγο).

select partition 1

(επιλέγουμε το μοναδικό partition)

active

(το πιο σημαντικό βήμα. Είναι η εντολή που κάνει bootable το στικάκι).
Για να το επιβεβαιώσουμε, αν τρέξουμε τώρα την εντολή list partition θα μας βγάλει ένα αστερίσκο (*) δίπλα από το partition 1.

Κεφάλαιο Τρίτο. Αρχεία BIOS και DLL.
Ανοίγουμε το στικάκι και δημιουργούμε ένα καινούριο φάκελο με όνομα BIOS.
[thumbnailpop]http://imagebin.ubuntu-gr.org/1392373822.jpg[/thumbnailpop]
Μέσα σε αυτό το φάκελο βάζουμε το αρχείο .exe με το BIOS της μητρικής μας που κατεβάσαμε από το επίσημο σάιτ του κατασκευαστή και επίσης και το αρχείο oledlg.dll.
[thumbnailpop]http://imagebin.ubuntu-gr.org/1392373894.jpg[/thumbnailpop]
Εγώ το oledlg.dll το κατέβασα από εδώ: http://www.dll-files.com/dllindex/dll-files.shtml?oledlg
That’s it.

Κεφάλαιο Τέταρτο. Αναβάθμιση BIOS
Με το στικάκι πλαγκαρισμένο στο PC κάνουμε restart. Από το BIOS boot order επιλέγουμε να bootάρει από USB.
Θα αρχίσει να φορτώνει κάποια αρχεία windows, ώσπου κάποια στιγμή θα μπει σε περιβάλλον windows. Θα ρωτήσει για τη γλώσσα – επιλέγετε ότι σας βολεύει (Ελληνικά ή Αγγλικά δεν παίζει ρόλο – ανάλογα σε τι γλώσσα windows φτιάξατε το rescue disk).
Στην επόμενη καρτέλα που θα ανοίξει επιλέγετε το πάνω κουτάκι που λέει «use recovery tools». Όχι το κάτω κουτάκι που λέει «restore your computer». Και πατάτε «επόμενο».

Στην επόμενη καρτέλα επιλέγετε κάτω κάτω την επιλογή command prompt. To πατάτε και ανοίγει το command prompt.

Αλλάζετε στο δίσκο που είναι το στικάκι γράφοντας:

C:

Και πατάτε . (Συνήθως είναι το «C». Αν δεν είναι, δοκιμάστε με άλλα γράμματα μέχρι να το βρείτε).
Μετά μπαίνετε στο φάκελο BIOS στον οποίο έχουμε βαλει μέσα το .exe του BIOS, γράφοντας:

cd BIOS

Και πατάτε .
Και μετά απλά τρέχετε το .exe αρχείο.

updateBIOS.exe

(όπου updatebios.exe βάζετε το δικό σας αρχείο).
Και πατάτε .
That’s it. (Note: Για να βλέπετε τους καταλόγους και τα ονόματα των φακέλων και των αρχείων γράφετε dir και πατάτε .

Αν όλα πάνε καλά θα δείτε να ανοίγει το παράθυρο του bios update και ακολουθείτε τις οδηγίες.

Εμένα πχ που έτρεξε κάτι αρχεία και μου ζήτησε επανεκκίνηση. Έκανα επανεκκίνηση, μου έτρεξε και άλλα αρχεία και έκανε εγκατάσταση το νέο BIOS και έπρεπε να ξανακάνω επανεκκίνηση. Μετά την 2η επανεκκίνηση, το νέο BIOS ήταν εγκατεστημένο.
Προσοχή εδώ: Αν σας ζητήσει και εσάς επανεκκίνηση πρέπει να ξαναμπουτάρετε από USB (το στικάκι) όπως την 1η φορά.
Έτσι αναβάθμισα εγώ το ΒΙΟS του λαπτοπ της υπογραφής (Dell N411Z) από Α02 σε Α06 (το τελευταίο διαθέσιμο για το συγκεκριμένο λαπτοπ από τη σελίδα του κατασκευαστή).

Προβλήματα και λύσεις
1)Αν δεν έχετε υπολογιστή που να μπουτάρει από USB παρά μόνο από CD. Μπορείτε να φτιάξετε το windows rescue disk 32bit, και μέσα στο στικάκι να βάλετε απλά τα δυο αρχεία δλδ το BIOS.exe και το .dll που περιγράφω στο κεφάλαιο δύο. Θα βάλετε και το στικάκι αλλά και το CD στο PC και θα κάνετε επανεκκίνηση. Θα μπουτάρετε από το CD. Θα ακολουθήσετε τη διαδικασία που περιγράφω στο κεφάλαιο τρία, και απλά όταν θα ανοίξετε το command prompt, θα πρέπει να βρείτε το γράμμα του USB, το οποίο λογικά δεν θα είναι το C:. Δοκιμάστε με άλλα γράμματα μέχρι να το βρείτε. Ο λόγος που προτείνω το bootable USB είναι επειδή μπουτάρει πολύ πιο γρήγορα και το γράμμα του USB stick είναι κατά 99% το C:
2) Αν εσάς σας πετάξει μήνυμα λάθους όταν τρέξετε το bios.exe και ζητάει άλλο dll αρχείο, δοκιμάστε να το βρείτε μέσω google, και να το βάλετε μέσα στο φάκελο BIOS στο στικάκι.

Δοκιμές:
Πριν από τα ανωτέρω είχα δοκιμάσει να αναβαθμίσω μέσω Freedos. Σε εμένα δεν έπιασε γιατί όταν έτρεχα το αρχείο bios.exe μου πέταγε μήνυμα λάθους πως δεν είμαι σε περιβάλλον windows. Γι’ αυτό και δοκίμασα με το rescue disk. Αν θέλετε να δοκιμάσετε πρώτα έτσι (επειδή είναι πιο εύκολο), κάνετε τα εξής:
Κατεβάζετε το unebootin. http://unetbootin.sourceforge.net/
To ανοιγετε και από τη λίστα με τις διανομές επιλέγετε Freedos. Βάζετε ένα φορμαρισμένο σε FAT32 στικάκι τουλάχιστον 2gb στο λαπτοπ και κάνετε εγκατάσταση του FREEDOS.
Μόλις τελειώσει, μέσα σε αυτό το στικάκι πετάτε χύμα μέσα το αρχείο bios.exe που έχετε κατεβάσει από τη σελίδα του κατασκευαστή. Επανεκκινείτε. Επιλέγετε να μπείτε σε live περιβάλλον (προσοχή ΟΧΙ εγκατάσταση του FreeDos). Σκέτο Live FreeDos δλδ.
Μόλις σας βγάλει σε command prompt, απλά βρίσκετε και τρέχετε το bios.exe.

1

2

3

4

5

6

7

8

Σχολιάστε